POTRZEBUJĘ POMOCY

PORONIENIE W DOMU - I CO DALEJ?

Do poronienia w domu (poza szpitalem) dochodzi zazwyczaj w dwojakich okolicznościach:

• w okolicznościach zaskoczenia, kiedy objawy poronienia (silne skurcze w podbrzuszu, krwawienie) pojawiają się niespodziewanie;
  • w okolicznościach oczekiwania na poronienie, kiedy - po wcześniejszej wizycie w gabinecie lekarskim lub szpitalu – kobieta już wie o stracie dziecka i zgodnie ze wskazaniem lekarza czeka na poronienie, co wreszcie następuje.

Jeśli pojawią się objawy charakterystyczne dla poronienia, to – niezależnie od okoliczności – kobieta powinna być przygotowana na to, że sam moment poronienia może nastąpić w każdej chwili, również w czasie korzystania z toalety. Aby nie dopuścić do sytuacji straty ciała dziecka, należy mieć przygotowaną: ligninę, gazę lub inny podkład, który będzie można użyć, kiedy nastąpi moment poronienia.

Ciało dziecka wraz z pozostałymi tkankami należy owinąć ligniną, gazą, małym ręcznikiem lub włożyć je do woreczka strunowego i tak zabezpieczone zabrać ze sobą do szpitala.

W obydwu okolicznościach poronienia kobieta powinna niezwłocznie udać się do szpitala, zabierając ze sobą niezbędne dokumenty (w tym kartę ciąży lub wynik badań potwierdzający ciążę) i zabezpieczone ciało dziecka.

Niezwykle ważne jest, aby w momencie poronienia zabezpieczyć ciało dziecka przed utratą, szczególnie, jeśli poronienie nastąpiło we wczesnych etapach ciąży, kiedy nie można jeszcze rozpoznać płci dziecka. Na podstawie odpowiednio zabezpieczonych próbek – czym zajmuje się personel medyczny szpitala - rodzice na własny koszt mogą zlecić wykonanie badania DNA, które określi płeć dziecka. Jest to konieczne do wydania przez szpital karty martwego urodzenia dziecka. Wydanie tej karty jest niezbędne, jeśli rodzice chcą skorzystać ze swoich praw: do skróconego urlopu macierzyńskiego; do zasiłku pogrzebowego; ewentualnie - jeśli któryś z rodziców jest dodatkowo ubezpieczony - do przedłożenia firmie ubezpieczeniowej w celu uzyskania odszkodowania z tytułu śmierci dziecka.

Z doświadczenia rozmów z rodzicami po stracie dziecka nienarodzonego wynika, że możliwość godnego pożegnania się z dzieckiem, nadanie mu imienia i jego godny pochówek sprzyjają prawidłowemu przebiegowi procesu żałoby.

Jeśli w czasie poronienia w domu doszło do straty ciała dziecka, rodzice mogą uczestniczyć w pochówku symbolicznym swego dziecka. Takie pochówki są organizowane w wielu miejscach Polski (również w Tarnowie) zazwyczaj w związku z obchodami Dnia Dziecka Utraconego. Na oddziale szpitalnym pacjentki mogą też poprosić o wsparcie psychologa.